Пенсії в окупації: відеоідентифікація не допомагає?

Україна продовжує платити пенсії своїм громадянам, які мешкають на окупованих територіях.

У Пенсійному фонді на запит "ОстроВа" пояснили, що виплата пенсії здійснюється відповідно до статті 47 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" незалежно від задекларованого або зареєстрованого місця проживання пенсіонера.

Пенсію можна отримувати або у відділенні "Укрпошти", або на банківську картку.

"Кошти, спрямовані Пенсійним фондом України для виплати пенсій одержувачам через установи уповноважених банків, зараховуються на їхні поточні рахунки і можуть бути використані пенсіонерами у зручний для них час, згідно з умовами договору, укладеного між одержувачем та обраним ним банком.

Водночас одержувачам пенсій, які обрали спосіб виплати пенсії через АТ "Укрпошта", виплата пенсії здійснюється безпосередньо у відділеннях поштового зв'язку або шляхом доставки пенсій їх одержувачам за місцем фактичного проживання в межах України, з урахуванням технічної можливості АТ "Укрпошта" здійснювати виплату та доставку пенсій", – зазначають у ПФУ.

Відповідно до рішення уряду від 27 грудня 2023 року, пенсіонери, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи до 24 лютого 2022 року (так звані переселенці першої хвилі), мають кожні півроку проходити ідентифікацію. В іншому випадку їм перестануть платити пенсію.

Для тих, хто живе на підконтрольній території України, це можна зробити особисто звернувшись до "Ощадбанку" або Пенсійного фонду, або ще простіше – авторизувавшись на Порталі електронних послуг ПФУ за допомогою "Дії". Ті, хто проживає за кордоном, можуть звернутися до дипломатичної установи (у цьому випадку відбувається посвідчення факту, що людина жива, і видається відповідний документ).

Для мешканців окупованої території придумали новий спосіб не залишитися без пенсії – відеоідентифікацію через Портал електронних послуг ПФУ. Але далеко не всім вдається успішно пройти перевірку чи навіть подати заявку.

 

Відеоідентифікація

З початку грудня 2023 переселенці можуть пройти ідентифікацію шляхом відеоконференцзв'язку. Ця опція є особливо корисною для тих, хто проживає в окупації.

У Міністерстві соціальної політики зазначають, що пенсіонерам, які мешкають на окупованих територіях (незалежно від року окупації), фінансування коштів на пенсійні рахунки не припинялося.

"Пенсія продовжує нараховуватись на карту", – заявляють у Мінсоцполітики.

Щоправда, якщо пенсіонери, які стали ВПО до 24 лютого 2022 року, не знімали гроші з картки понад 6 місяців, їм необхідно буде віддалено пройти ідентифікацію.

"Це передбачено для того, щоб уникнути зловживань, ситуацій, коли коштами може скористатися злочинець, отримавши доступ до картки та ПІН-коду. Після ідентифікації – зрозуміло, що пенсію отримуватиме саме та людина, якій вона призначається", – вважають в уряді.

Для таких випадків було розроблено механізм проходження ідентифікації у режимі відеоконференцзв'язку.

У Пенсійному фонді "ОстроВу" пояснили, що проведення фізичної ідентифікації за допомогою відеоконференцзв'язку призначене насамперед для пенсіонерів, які:

1) проживають на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих РФ територіях України, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії;

2) мають статус внутрішньо переміщеної особи (набули у період до 24 лютого 2022 року) та отримують пенсію через відділення "Ощадбанку".

Щоб записатися на відеоідентифікацію через веб-портал Пенсійного фонду України, необхідно виконати такі кроки:

Крок 1. Спочатку пенсіонер повинен подати заяву (заявку) на проходження відеоідентифікації.

Це можна зробити такими способами:

1) за контактними телефонами: 0-800 503 753, (044) 281-08-70, (044) 281 08 71 (зі списку питань потрібно вибрати "Питання щодо виплати пенсій та ідентифікації" та натиснути цифру 3 на клавіатурі телефону);

2) через Портал електронних послуг ПФУ (для цього слід зайти на веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України).

На окупованих територіях сайт ПФУ може відкриватися лише через VPN.

Потім потрібно у верхній частині екрана вибрати вкладку "Заява на ідентифікацію за допомогою відеоконференцзв'язку" та натиснути на неї.

Після цього потрібно буде заповнити особисті дані, вказати адресу електронної пошти та номер телефону (для отримання зворотного контакту від фахівців Пенсійного фонду), а також зі списку вибрати спосіб проведення відеоідентифікації. Вона може бути проведена (на вибір пенсіонера) за допомогою Viber, Google Meet, Signal, Skype, Telegram, WhatsApp, Zoom.

До заяви можуть бути додані (як прикріплені файли) документи: паспорт, пенсійне посвідчення, довідка про присвоєння ідентифікаційного номера, свідоцтво про народження, трудова книжка тощо. (Розмір кожного файлу не повинен перевищувати 1 Мб).

Після подання заяви на проходження ідентифікації в режимі відеоконференцзв'язку з вами повинен зв'язатися співробітник органу Пенсійного фонду України для погодження часу та способу проведення відеоідентифікації.

Відеоідентифікація здійснюється протягом 30 календарних днів, але не раніше ніж 10 робочих днів з дати подання заяви. Однак, судячи з відгуків, термін може тривати до двох місяців.

Крок 2. Проходження відеоідентифікації.

Відеоідентифікація одержувача пенсії проводиться на підставі документа, що засвідчує особу (паспорт громадянина України, закордонний паспорт громадянина України).

Пенсіонер, законний представник або помічник повинен озвучити інформацію про номер та серію (за наявності) документа, що засвідчує особу/свідоцтва про народження дитини, та власний контактний номер телефону та/або адресу електронної пошти для спілкування з органом Пенсійного фонду.

Відеофіксація повинна проводитися таким чином, щоб відеозображення давало можливість однозначно розпізнати людину та деталі документів.

Більше того, співробітник ПФУ забезпечує перевірку таких документів щодо ознак пошкодження та підробки.

Якщо якість інтернету залишає бажати кращого, і представник ПФУ не може розглянути документ, то відеоідентифікацію можна перенести на інший день. Про подібні проблеми можна прочитати в профільних чатах.

"Інтернет був жахливий, причому не з мого боку: чи то світла не було, чи ще щось. Але картинка була жахлива, документи не розглянути, обличчя не розглянути, звук пропадав і запізнювався. В результаті такої зустрічі нам написали, що ідентифікація переноситься і пройде через 2 тижні. Зважайте на це. Якщо у вас поганий інтернет та камера, то підготуйтеся заздалегідь", – пишуть у соцмережах.

Тривалість відеоідентифікації становить приблизно 20 хвилин, але може бути продовжена у разі наявності ознак підозрілої поведінки одержувача.

Під час відеоідентифікації представник органу Пенсійного фонду ставитиме запитання із заздалегідь затвердженого переліку. Наприклад, попросять назвати ПІБ, дату та місце народження, реквізити документів (паспорт, ІПН, пенсійне посвідчення), номер телефону, зареєстроване та фактичне місце проживання, коли востаннє зверталися до органів Пенсійного фонду України.

 Крім того, представник ПФУ може запитати про проходження військової (альтернативної) служби, освіту, останнє офіційне місце роботи, чи виплачувалася будь-коли субсидія тощо.

Орган Пенсійного фонду не може використовувати результати відеоідентифікації у разі:

- наявності сумнівів щодо дії (дійсності) ідентифікаційного документа особи, які не були спростовані;

- наявності ознак того, що на одержувача/законного представника/помічника, відеоідентифікація яких здійснюється, є вплив з боку третьої особи.

Зафіксована під час відеоідентифікації інформація не пізніше ніж за 5 днів після її проведення передається засобами програмного забезпечення у відповідальний структурний підрозділ ПФУ для проведення верифікації.

За результатами верифікації орган Пенсійного фонду не пізніше ніж через 10 днів після проведення відеоідентифікації виносить рішення про встановлення/невстановлення особи одержувача.

Усі документи та інформація, створена за результатами проведеної відеоідентифікації, зберігаються в електронній пенсійній справі отримувача.

Орган Пенсійного фонду не пізніше 3-х робочих днів після ухвалення рішення повідомляє отримувача про результат проведеної відеоідентифікації.

У разі ухвалення негативного рішення орган Пенсійного фонду має надати роз'яснення причин, порядок та строки повторного звернення для проведення відеоідентифікації, а також порядок оскарження такого рішення.

Якщо необхідно змінити час/дату/спосіб проведення відеоконференції, номер телефону тощо, інформацію можна надіслати електронною поштою [email protected] або за телефонами контакт-центру Пенсійного фонду України (але вони часто просять писати на електронну пошту).

 

Проблеми та рішення

Однією із проблем, яку не вирішує відеоідентифікація, є відкриття банківської картки, на яку приходитиме пенсія. Навіть успішна ідентифікація людей, які проживають на окупованій території, дає право ПФУ продовжувати виплачувати пенсію, а як це буде зроблено – це завдання доведеться вирішувати самостійно.

Звичайно, можна приїхати на підконтрольну територію України та відкрити банківську картку (хтось так і робить), але далеко не всі мають таку можливість. В даний час багато банків дозволяють завести карту віртуально, але для цього потрібен номер українського мобільного оператора (з цим можуть допомогти посередники за певну плату).

Трохи простіше тим пенсіонерам, які раніше відкрили банківську картку, для них є можливість зв'язатися з банком через онлайн-чати.

Пенсіонерка з Маріуполя Олена Н. розповіла "ОстроВу", що досі отримує українську пенсію поряд із російською. За її словами, це є досить поширена практика серед місцевих пенсіонерів.

"У тих, хто отримував пенсію на банківську картку до лютого 2022 року, взагалі жодних проблем немає, їм достатньо періодично робити онлайн-покупки в інтернеті, і пенсію можна знімати через посередників за відсоток. Складніше тим, хто отримував через Укрпошту або у кого заблоковано картку, але й у цьому випадку місцеві посередники можуть допомогти, у них є українські сім-картки та досвід роботи. Складно ще тим, хто тільки зараз виходить на пенсію – вони не можуть її оформити онлайн, але є можливість приїхати в Україну (на підконтрольну територію – "ОстроВ") все зробити і повернутися", розповіла пенсіонерка.

Її знайома, також мешканка Маріуполя, торік вийшла на пенсію, приїхала на підконтрольну територію через гуманітарний коридор Покровка-Колотилівка (нині тимчасово не працює), оформила всі виплати, відкрила кілька банківських карток і повернулася назад через Європу.

"І країни подивилася, і гроші привезла, і тепер буде спокійно отримувати всі виплати. Особисто я знаю тільки один такий випадок, але подейкують, схема дуже популярна, особливо для тих, хто має гарну українську пенсію, а не мінімальну. Головне зібрати більше документів ", зазначила вона.

Але далеко не всім вдається успішно пройти відеоідентифікацію на окупованих територіях.

У профільних групах у соціальних мережах можна зустріти десятки повідомлень про те, що люди не можуть зареєструватись на проходження відеоідентифікації. Багатьом система видає помилку навіть при спробі подати заявку.

"У певних випадках під час подання заяви у пенсіонерів відображалася помилка: "Ви не ідентифіковані як одержувач пенсії, який має право на подання заяви на проходження ідентифікації за допомогою відеоконференцзв'язку з однієї з причин: 1. Ви не маєте статусу зареєстрованого ВПО. 2. Після попередньої ідентифікації не минуло 6 місяців. При цьому заяви та прикріплені документи не направлялися до органів ПФУ для визначення часу для проведення ідентифікації.

Слід зазначити, що ми не виявили окремої категорії пенсіонерів, які мають подібну проблему, хоча звернення від "військових" пенсіонерів зустрічалися доволі часто.

У деяких випадках вирішити цю проблему допомагало багаторазове заповнення заяви – у якийсь момент сайт надсилав сформовану заяву для подальшої обробки”, – кажуть у громадській організації “Донбас СОС”.

Крім того, іноді причина виникнення проблеми полягала у скасуванні довідки ВПО органами соціального захисту населення за місцем оформлення. До 2024 року органи ПФУ продовжували виплату пенсії навіть у разі скасування довідки, а пенсіонери могли не підозрювати про існування проблеми.

Також проблема могла бути наступною: заповнити заяву намагається переселенець, який отримав довідку вперше після 24 лютого 2022 року, а відповідно не має проходити ідентифікацію, або ідентифікацію вже було проведено нещодавно.

На окупованих територіях вже запрацював цілий "бізнес", представники якого допомагають із реєстрацією та проходженням відеоідентифікації. Зрозуміло, за певну платню. За різними даними, ціни стартують від 1 до 5 тисяч рублів. Але навіть у цьому випадку ніхто не дає гарантії, що ви успішно пройдете ідентифікацію.

"Пенсіонери, які не можуть нормально користуватися комп'ютерами та інтернетом, змушені звертатися до посередників. А як інакше? Навіть якщо у вас є ноутбук з інтернетом, то на українські сайти ви так просто не зайдете, потрібні спеціальні програми для обходу блокування", розповіла "ОстроВу" пенсіонерка з Маріуполя.

Ще однією проблемою є терміни проходження відеоідентифікації. Чи то через дефіцит співробітників ПФУ, чи то через велику кількість охочих, але з моменту подання заявки до самої відеоідентифікації може пройти два місяці і більше.

"Подали успішно заявку на початку квітня, десь за два тижні надійшло повідомлення, що відеоідентифікацію призначено на 17 червня 16-00. Весь час, що ми чекали, пенсія не нараховувалася, сиділи без грошей. Сама ідентифікація пройшла нормально, всі підготували, на все відповіли, але результату немає й досі, про нас просто забули або досі обробляють. Писали на електронну пошту, але ніхто не відповідає, тож тут комусь щастить, а комусь ні”, – пише у соцмережі мешканка Горлівки Зінаїда.

Про те, що багато пенсіонерів не можуть зв'язатися із працівниками Пенсійного фонду після подання заяви, говорять і юристи "Донбас СОС".

"Після успішного подання заяви на проведення відеоідентифікації пенсіонеру не надходило повідомлення про призначення дати та часу проведення електронною поштою або обраної для проведення процедури програми. Проблема може мати як технічний характер (помилка в програмному забезпеченні електронної системи ПФУ), так і є наслідком людського фактору (через велику кількість звернень окрема заява могла бути пропущена)», – зазначають в організації.

Крім того, трапляються випадки, коли пенсіонер отримав на вказану в заяві пошту повідомлення про час та спосіб проведення ідентифікації, однак у вказаний час працівники ПФУ не вийшли з ним на зв'язок.

Але трапляються і більш кричущі випадки. Наприклад, пенсіонер, який проживає в Луганську та отримує українську пенсію, у квітні успішно пройшов відеоідентифікацію, але через місяць надійшла відповідь, що він не вийшов на зв'язок у зазначений час і потрібно знову зареєструватися на порталі Пенсійного фонду України для повторного проходження відеоідентифікації.

Але при повторній спробі зареєструватись з'являється відповідь, що людина не є одержувачем пенсії. При зверненні на гарячу лінію Пенсійного фонду порадили написати [email protected], описати ситуацію та попросити призначити новий відеодзвінок.

У таких випадках представники громадських організацій рекомендують звернутися із заявою до Головного управління Пенсійного фонду України, в якому описати ситуацію, дату подання заяви на відеоідентифікацію, дату та час запланованого дзвінка чи інші обставини виникнення проблеми.

"Просити з'ясувати причину, виправити її, призначити час, провести відеоідентифікацію та продовжити виплату пенсії", – рекомендують у "Донбас СОС".

Крім того, можна надіслати таке звернення на електронну пошту ПФУ з питань ідентифікації. Щоправда, у соцмережах пенсіонери скаржаться, що дуже часто їхні запити ігноруються або відповіді надходять пізно.

"Пишіть, звісно, ​​але чекатимете місяцями. Нам лише через 2,5 місяці відповіли, чому ми не можемо зареєструватися на ідентифікацію", – пише Марія В.

"А нам досі не відповіли, чому ми не пройшли ідентифікацію. Все пройшло добре, але надійшла відповідь, що не можуть підтвердити нашу особистість, і що робити – незрозуміло. Пишемо на пошту, там ні відвіту, ні привіту", – зазначає Юлія Н. із Донецька.

У разі виникнення підозри, що проблема з неможливістю зареєструватися пов'язана зі скасуванням довідки ВПО, варто перевірити цю інформацію, зазначають юристи. Найшвидший спосіб – наявність довідки у переліку документів мобільного додатка або на порталі "Дія" (документи відображаються в реальному часі, тому при скасуванні довідка має зникнути з мобільного додатка).

Крім того, можна звернутися до юристів "Донбас СОС", які допоможуть у вивченні ситуації та визначенні подальших кроків. Це можна зробити через гарячу лінію 0800309110 (дзвінки безкоштовні) або месенджери (Viber, WhatsApp або Telegram) за номером 093 500 69 18.

Статті

Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Країна
12.09.2024
16:21

Україна нарощує виробництво дронів: проблеми та виклики

73% опитаних виробників сектору ОПК не бачать жодних кроків від держави щодо покращення умов ведення оборонного бізнесу в Україні.
Світ
11.09.2024
19:13

Про далекобійні ракети, сучасні винищувачі, дипломатію і трибунал над Путіним і Лавровим. Огляд західних медіа

Західні союзники спочатку опираються закликам надати більш сучасне обладнання, тільки щоб погодитися на багато місяців пізніше. Такий перервний потік давав українським військовим менше часу на інтеграцію складного і потужного озброєння, залишивши...
Всі статті